Stort klimatmöte på Kebnekaise fjällstation ska hitta lösningen på en hållbar turism. Foto: SVT

Stort klimatmöte i Kebnekaise ska hitta lösningen på en hållbar turism

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna träffas friluftslivets toppar, myndighetschefer och politiker på Kebnekaise fjällstation, för att hitta lösningen på en hållbar turism. Mötet började redan i söndags på tåget och i måndags vandrade deltagarna upp till fjällstationen för att fortsätta mötet.

För första gången samlar nu Svenska Turistföreningen (STF), friluftslivets största aktörer till ett möte, för att hitta lösningen på en hållbar turism. Platsen för mötet, Kebnekaise, är vald med omsorg – då forskning pekar på att fjällen kommer drabbas mest av klimatförändringarna.

Klimatsmart resande

Temat på mötet är klimatsmart resande till friluftslivet. Studier visar att den största klimatpåverkan från turismen kommer från transporterna till de platser man vill besöka. Ett klimatsmart resande är enligt STF avgörande för kunna fortsätta besöka Sveriges natur på ett hållbart sätt.

Kebnekaiseprotokollet

I samband med mötet kommer deltagarna unterteckna det så kallade Kebnekaiseprotokollet – ett antal åtgärder som de åtar sig att genomföra. STF hoppas genom det att deltagarna själva fortsätter arbetet, även efter mötet. Enligt STF så handlar det om konkreta åtgärder kring sådant som aktörerna inom friluftslivet själva kan bestämma över.

Mötet i Kebnekaise är det första av det här slaget, och kommer att pågå i fyra dagar. På mötet kommer förutom friluftslivet toppar också Klimat- och näringslivsdepartementet, Naturvårdsverket, Trafikverket, tåg- och bussbolag att delta. Från Sametinget deltar markanvändningsexperten Tomas Kuhmunen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.